Zimą warto jeść krajowe owoce i warzywa

Autor: PAP 25 stycznia 2016 12:06

Zimą warto jeść krajowe owoce i warzywa Ponieważ zimą nie ma lokalnych świeżych warzyw i owoców, trzeba więc korzystać z tych, które można przechowywać w odpowiednich warunkach całą zimę/ fot. shutterstock

Ponieważ zimą nie ma lokalnych świeżych warzyw i owoców, trzeba więc korzystać z tych, które można przechowywać w odpowiednich warunkach całą zimę – warzyw korzennych, ziemniaków i kapusty, a także suszonych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców i warzyw, a przede wszystkim z kiszonek.

Kisić można praktycznie wszystkie warzywa. - Jest to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać - przekonuje dietetyk, Magda Heba.

Najczęściej raczymy się kiszonymi górkami, kapustą czy burakami, ale oczywiście możliwości są dużo większe. Przy kupowaniu kiszonek, zwłaszcza kiszonej kapusty, należy jednak uważać. Proces kiszenia trwa około tygodnia i niektórym producentom to nie pasuje, bo za duże koszty, więc oszukują i zamiast prawdziwego kiszenia zakwaszają kapustę octem. Na szczęście można rozpoznać oszustwo - kapusta kiszona jest żółta, kwaszona octem - biała – dodała ekspertka.

- W okresie zimowym możemy więc znaleźć sporo naturalnych zdrowych produktów spożywczych. Sięgnijmy więc po kiszonki i inne przetwory, najlepiej samodzielnie przygotowane, bez sztucznych dodatków, mające więcej witamin niż owoce i warzywa sprowadzane z dalekich krajów - zachęcała ekspertka.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI