Ziemniaki to polskie superfoods?

Autor: www.sadyogrody.pl 25 lipca 2017 08:36

Ziemniaki to polskie superfoods? fot. shutterstock

Niskoprzetworzone, naturalne, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne – takie właśnie są ziemniaki polskiego pochodzenia. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie ziemniaki? Urszula Somow, dietetyk i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przygląda im się z bliska i odkryć ich „super moce”.

– Określenie „superfoods“ po polsku oznacza „super jedzenie“, rozumiane jako żywność o „super mocach“. Można założyć, że do grona produktów nazywanych w ten sposób zalicza się każdą żywność pochodzenia naturalnego, niskoprzetworzoną, bogatą w składniki odżywcze i wspierające zdrowie –   w tym nasze polskie, smaczne ziemniaki – zapewnia Urszula Somow, dietetyk, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.

Ziemniaki odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, które pozwalają odbudować rezerwy energii. Co istotne, zawierają one także wysokiej jakości białko, którego wartość biologiczną porównuje się z białkiem sojowym.

– Białko ziemniaka zawiera znaczące ilości lizyny – aminokwasu, którego nasz organizm nie jest  w stanie samodzielnie wytworzyć. W produktach zbożowych, takich jak makaron czy pieczywo aminokwas ten występuje jedynie w niewielkich ilościach, dlatego ziemniaki można polecać jako ich alternatywę, zwłaszcza w posiłkach wegetariańskich. Bulwy ziemniaka zawierają też składniki mineralne – zwłaszcza potas oraz witaminy, a regularnie spożywane stanowią dobre źródło wit. C – mówi dietetyczka.

– Do innych substancji prozdrowotnych, kwalifikujących ziemniaka do „super żywności“, należą związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, chroniące przed nadmiarem wolnych rodników oraz wspierające profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Do składników funkcjonalnych zawartych w ziemniakach należy także skrobia, oporna na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego, która korzystnie wpływa na stan mikroflory naszych jelit. Dodatkowo regularne spożywanie ziemniaków może również pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, neutralizując zakwaszający wpływ produktów takich jak mięso czy ryby – dodaje Urszula Somow.

Ziemniaki, jak wiele modnych „superfoods“, zawierają także błonnik pokarmowy niezbędny  do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

 – Porcja 180g gotowanego ziemniaka dostarcza ok. 3g błonnika, co stanowi ponad 10% dziennego zapotrzebowania.. Biorąc pod uwagę wszystkie cenne właściwości, łatwą dostępność przez cały rok, niską cenę oraz lokalne pochodzenie, ziemniaki z pewnością zasługują na miano „super żywności”, która powinna regularnie gościć na naszych talerzach – zachęca ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem jest Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI