Woskowane jabłka szkodliwe dla zdrowia?

Autor: www.abczdrowie.pl/www.sadyogrody.pl 20 czerwca 2015 12:18

Woskowane jabłka szkodliwe dla zdrowia? fot. shutterstock

Czerwone i błyszczące jabłka zachęcają na półkach sklepowych, aby włożyć je do koszyka. Jednak aby lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Są to zdrowe substancje? - podaje serwis abczdrwoei.pl

Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z... odchodów insektów. Dzięki szelakowi jabłko ma błyszczącą skórkę i jest odporne na obicia. Poza tym zyskuje dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżeć w markecie.

Do „upiększania” jabłek wykorzystuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm rosnących w Brazylii. Oba rodzaje wosku wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym, np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów.

Czytaj więcej na www.abczdrowie.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI