Włosi celebrują w lipcu festiwal czerwonej cebuli

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 16 lipca 2015 11:07

Włosi celebrują w lipcu festiwal czerwonej cebuli W lipcu we Włoszech organizowane jest święto czerwonej cebuli/ fot. shutterstock

Największy festiwal czerwonej cebuli odbywa się na południu Italii. Dla Włochów każda okazja do świętowania jest dobra, więc w swoim kalendarzu znaleźli czas również na świętowanie tygodnia cebuli.

Cebula, nazywana przez wielu ,,królową warzyw’’, uprawiana jest od stuleci. Do słonecznej Italii przybyła z Azji i dla starożytnych była podstawowym produktem spożywczym. Jak przekonują włoscy eksperci– Leonardo Masi i Alfredo Boscolo. Najbardziej znaną i najzdrowszą w całych Włoszech jest Cipolla Rossa di Tropea Calabria, czyli czerwona cebula z Tropei.

Ma owalny kształt i intensywny wrzosowy kolor, składa się z wielu mięsistych warstw w kolorze białym. Uprawiana jest wzdłuż Morza Tyrreńskiego na terenie całej prowincji Vibo Valentia. Początkowo była ona głównie obecna w jadłospisach biednych rolników obecnie jest uznawana za luksusowy produkt, ceniony i pożądany w kuchniach całego świata. Jak dodają Leonardo i Alfredo, cebula ta poza walorami smakowymi posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych.

Na odbywającym się w lipcu każdego roku „Sagra della Cipolla” prezentowanych jest wiele lokalnych potraw z dodatkiem tej cebuli.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI