Winogrona zmniejszają ryzyko nowotworów

Autor: TVN Meteo 04 września 2016 09:33

Winogrona zmniejszają ryzyko nowotworów Trwa sezon na winogrona./ fot. shutterstock.com

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości winogron. A jest ich bardzo wiele. Owoce te są bogate w potas, zawierają dużo błonnika i działają korzystnie na serce. Co więcej, ciemne winogrona dzięki zawartych w nich flawonoidach, działają antyrakowo - informuje TVNMeteo.

Trwa sezon na winogrona. Warto wybrać je jako zdrową przekąskę, tym bardziej, że są pełne wartościowych składników i działają korzystnie na nasz organizm.

Winogrona swoje antynowotworowe właściwości w głównej mierze zawdzięczają flawonoidom, które znajdują się w ich pestkach, skórce i szypułkach. Antyrakowe właściwości posiadają także witaminy C i A. Zarówno one, jak i flawonoidy pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które m.in. odpowiadają za rozwój nowotworów.

Więcej w TVN Meteo.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI