Warzywa i owoce dodają energii podczas zimowych dni

$data.author.description Autor: www.sadyogrody.pl/pr 03 grudnia 2018 11:24

Warzywa i owoce dodają energii podczas zimowych dni

Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców.

Sięgając po soki oraz przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ciekawych przetworów z owoców i warzyw, które doskonale pomogą nam urozmaicić dietę, skrócić czas przygotowania posiłków oraz dostarczą cennych witamin. Warto podkreślić, że dzisiejsza technologia pozwala na produkcję żywności w taki sposób, aby zachowała ona wysoką wartość odżywczą. Dzieje się tak między innymi ze względu na często stosowany (zarówno w domowych warunkach, jak i w przemyśle), proces pasteryzacji, a także dzięki wykorzystaniu odpowiednich opakowań.

Mrożenie należy do jednej z najpopularniejszych, a zarazem najlepszych metod utrwalania żywności w tym warzyw i owoców. Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin i składników mineralnych, spożywając je możemy uzupełnić niedobory cennych składników odżywczych w naszej diecie. Mrożonki można wykorzystać do przygotowywania zup, dań głównych, czy deserów. Warto pamiętać, że przed zamrożeniem warzywa i owoce są blanszowane, dlatego można je gotować krócej niż świeże.

Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. – Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak pamiętać, że są to przetwory zawierające dużo soli – wyjaśnia dr hab. Iwona Traczyk, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Zdrowiu, WUM.

Najczęściej suszy się warzywa i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą.

Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. – Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa na zawartość cennego dla zdrowia antyoksydantu – likopenu. Dlatego warto wprowadzić do diety sok pomidorowy i inne pasteryzowane przetwory z tych warzyw – komentuje dr hab. Iwona Traczyk.

Soki są również dobrym sposobem na uzupełnienie witamin i składników mineralnych. Powstają one z warzyw i owoców, dlatego mają zbliżoną wartość odżywczą co te produkty, za wyjątkiem błonnika pokarmowego, którego w soku jest mniej niż w surowcach. Porcja soku pomarańczowego będzie dobrym źródłem cennej dla zdrowia witaminy C, zwłaszcza w okresie zimowym. Może to być także sok pasteryzowany, dostępny w opakowaniach kartonowych. Warstwowa budowa tych opakowań zabezpiecza produkt przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, m.in. światłem czy tlenem. – Porcja soku pomarańczowego 100% (ok. 200 ml), , także tego w opakowaniach kartonowych zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – mówi dr hab. Iwona Traczyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.