Warto uprawiać warzywa na balkonie

Autor: PAP 07 kwietnia 2015 09:35

Warto uprawiać warzywa na balkonie fot. shutterstock.com

Na balkonach i tarasach zwykle uprawia się rośliny ozdobne - jednoroczne, byliny i małe krzewy. Warto jednak pomyśleć o zarezerwowaniu przynajmniej jednej donicy na uprawę warzyw, które później będzie można wykorzystać w kuchni - radzi ogrodnik.

W sprzedaży można znaleźć odmiany warzyw, które dobrze poradzą sobie na naszych balkonach. Spełnią na nich podwójną funkcję - dekoracyjną i użytkową.

Jak powiedział PAP projektant ogrodów Wojciech Wardecki, warzywa do uprawy na balkonie należy dobrać pod kątem ilości przestrzeni, którym dysponujemy, a także usytuowania miejsca uprawy względem stron świata. Zasadniczą rolę odgrywa w tym przypadku dostęp światła, bo wpływa ono na szybszy wzrost roślin i wybarwianie się owoców.

Do wyboru mamy nowe odmiany warzyw, które charakteryzują się łatwością uprawy i odpornością na choroby. Mogą to być na przykład pomidory koktajlowe, których owoce mają kształt gruszki i wybarwiają się na żółto. Na balkonach i tarasach można też uprawiać różne odmiany sałat - np. o karbowanych i kolorowych liściach, czy rzodkiewki, które dzięki szybkiemu wzrostowi nadają się do jedzenia po około miesiącu. Wysiać można też rośliny pnące - fasolę, groszek, czy ozdobne dynie.

"Uprawę warzyw na balkonie można rozpocząć w dwojaki sposób - z nasion lub z rozsady. Do wysiewu nasion możemy wykorzystać plastikowe opakowania jajek, małe doniczki i skrzynki, które ustawimy na parapetach okien. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, w sklepie ogrodniczym możemy kupić rozsadę, czyli podrośnięte, młode rośliny. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę, by rozsada miała intensywny, zielony kolor, nieuszkodzone liście i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Jeśli jest zbyt wysoka, o długich, cienkich i wiotkich pędach, świadczy o tym, że nie miała odpowiedniej ilości światła. Nasze rośliny muszą być też wolne od chorób i szkodników" - powiedział ogrodnik.

Jak dodał, przed wysadzeniem rozsady - zarówno tej własnej, jak i kupionej - wskazane jest jej hartowanie. Polega to na przyzwyczajeniu młodych roślin do niskich temperatur. W tym celu rozsadę wystawia się na zewnątrz, po czym wnosi ponownie do mieszkania. Aż do nadejścia terminu sadzenia, czynność tę powtarza się każdego dnia, stopniowo wydłużając czas pobytu roślin na zewnątrz.

Podkreślił, że sadzenie warzyw wrażliwych na niskie temperatury, takich jak pomidory, papryka i warzywa dyniowate, najlepiej rozpocząć po 15 maja. To data graniczna, po której nie ma już ryzyka wystąpienia przymrozków, które mogą zaszkodzić roślinie.

Wardecki radzi, by rozsadę sadzić do specjalnie przygotowanego, wzbogaconego nawozami podłoża, które można kupić w centrach handlowych i sklepach ogrodniczych. "Dzięki temu naszym roślinom zapewnimy odpowiednie pH gleby i składniki pokarmowe potrzebne do ich prawidłowego wzrostu" - powiedział.

Zaznaczył, że rozsadę najlepiej sadzić w lekko pochmurny dzień lub wieczorem. Wtedy będziemy mieć pewność, że rośliny nie zostaną poparzone przez słońce. Po posadzeniu należy też pamiętać o podlaniu roślin.

O podlewaniu należy pamiętać też później, bowiem roślina nie powinna zostać przesuszona - brak wody powoduje słabszy wzrost i ogranicza jej plonowanie. "Jeśli synoptycy zapowiadają upały, rośliny podlewajmy rano i, w miarę potrzeby, wieczorem. Istotne jest, aby wodę wlewać bezpośrednio do doniczki, tak by nie polewać przy tym liści. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób grzybowych" - powiedział Wardecki.

Jak dodał, warzywa na balkonie należy też regularnie, co 7-14 dni, nawozić.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM