W okresie zimowym warto stawiać na warzywa bogate w składniki odżywcze

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 24 listopada 2019 13:54

W okresie zimowym warto stawiać na warzywa bogate w składniki odżywcze fot. shutterstock.com

Doskonale w tym wypadku sprawdzą się buraki – warzywa, w których znajdują się m.in. wspomagające odporność antocyjany. Warto również pamiętać o niezwykłych walorach smakowych oraz o mnogości możliwości wykorzystania ich w przeróżnych daniach. Dokładnie 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka.

Początki tych niezwykłych warzyw nie wyglądały zbyt „kolorowo”, bowiem wykorzystywano jest jako paszę dla zwierząt, same zaś pełniły funkcję warzyw ogrodowych. Na szczęście historia uprawy buraków w Polsce posiada ponad 200-letnią tradycję a na wzrost wydajności buraka duży wpływ miało wprowadzenie pod koniec XIX wieku nawożenia mineralnego opartego przede wszystkim na saletrze chilijskiej i soli potasowej. Od tamtej pory burak gości na rodzimych stołach regularnie, wyszczególniając wigilię Bożego Narodzenia.

Buraki to zdrowie!

Buraki to źródło tak ważnego dla kobiet kwasu foliowego, który wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak łatwo wywnioskować z barwy tego warzywa, wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek. Ponadto to właśnie buraki wspomagają proces odchudzania. Dlaczego? Spożywanie tego produktu przyspiesza przemianę materii, bardzo dobrze działa na wątrobę a także wpływa na usuwanie z organizmu toksyn.

Tryptofan – nazwa ta pewnie wielu osobom niewiele mówi ale to właśnie ten zawarty w burakach związek chemiczny daje poczucie zadowolenia. W tym kontekście należy więc zaznaczyć, że już w czasach starożytnych uważano buraki za niezwykle cenny afrodyzjak. Warto natomiast pamiętać, że mimo wielu właściwości leczniczych na spożywanie tych warzyw powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą zawartość cukru). Ponadto buraki obniżają ciśnienie, dlatego dla niskociśnieniowców polecane jest pice soku z buraka na noc. Co więcej, ograniczyć spożywanie tego warzywa powinny również osoby cierpiące na reumatyzm a także kamicę nerkową, a to wszystko przez zawartość szczawianów mogących zaostrzyć dolegliwości. Jeżeli jednak kochamy te czerwone przysmaki, to rozwiązaniem w tym wypadku jest przyprawienie buraków znaczną ilością liści laurowych.

- Jako, że już 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka warto postawić na dania, których składnikami będą wspomnieni solenizanci. Buraki mają wiele kulinarnych zastosowań. Możemy z nich robić zupy, zdrowe koktajle, soki, surówki, a także gotować, piec i smażyć. Wiemy, że przygotowanie buraczków, gotowanie czy pieczenie często bywa czasochłonne, jednak korzyści zdrowotne i walory smakowe nie pozostawiają wątpliwości - tłumaczy Piotr Kraszkiewicz, właściciel Przedsiębiorstwa Wielobranżowego PJW Piotr Kraszkiewicz.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.