Trendy żywieniowe na 2017 rok - warzywa i owoce górą!

Autor: www.sadyogrody.pl 13 lutego 2017 12:00

Trendy żywieniowe na 2017 rok - warzywa i owoce górą! fot. materiały prasowe marki Winiary

Fleksitarianizm, spożywanie fioletowych owoców i warzyw oraz powrót mody na zupy - to - zdaniem ekspertów marki Winiary - dominujące trendy żywieniowe w 2017 roku.

Każdy rok przynosi ze sobą zupełnie nowe trendy – w modzie, makijażu czy nawet kierunkach naszych podróży. Nie inaczej sprawa wygląda z jedzeniem. Jakie dietetyczne trendy tym razem opanują świat?

Zdaniem ekspertów marki Winiary, trendem żywieniowym, który najprawdopodobniej zyska na znaczeniu w 2017 roku jest fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm. Ten sposób żywienia przypadnie do gustu osobom, które chciałyby, aby ich menu bazowało na warzywach i owocach, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. Od kilku lat systematycznie zwiększa się grono jego wielbicieli.

- Mimo, że większość z nas wie, że produkty roślinne dostarczają organizmowi wielu cennych składników, w diecie Polaków wciąż brakuje warzyw, owoców i roślin strączkowych. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego jest jedną z metod prewencji chorób nowotworowych, a także sposobem na zwiększenie odporności, walkę ze stresem i przedwczesnym starzeniem. Ponadto posiłki zasobne w warzywa z reguły są mniej kaloryczne i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała – komentuje Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary "Żyj smacznie i zdrowo".

Jak przekonują dietetycy z całego świata kolorem, który zdominuje kuchnię w 2017 roku jest fiolet. Dieta oparta na purpurowych składnikach – czy to owocach czy też warzywach – jest bowiem bogata w antyoksydanty, które z kolei mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spowalniają procesy starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Które produkty warto jeść? Prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy są owoce, a wśród nich jagody acai, czarna porzeczka czy winogrona. Spośród warzyw warto przychylnym okiem spojrzeć w stronę poczciwych rodzimych buraków. To w nich znajdziemy m.in. potas, żelazo, mangan, witaminę C, a także kwas foliowy. Fioletowe znaczy zdrowe!

Rok 2017 upłynie także pod znakiem „detoksu” zupowego, czyli soupingu. Ta metoda oczyszczania organizmu zdążyła już podbić Stany Zjednoczone, a teraz wkracza do Polski. Na czym polega jej fenomen? Souping to nic innego, jak konsumpcja zup przyrządzonych na wywarze ze świeżych, sezonowo dostępnych warzyw, ale bez dodatku mąki lub śmietany. Taka zupa musi także dostarczać organizmowi nie mniej niż 120 kcal. Im więcej zieleniny, tym lepiej. Nie od dziś wiadomo, że warzywa, są najlepszym przyjacielem człowieka.

Żywieniowe trendy mogą być doskonałą inspiracją. Pozwalają nam poznać zupełnie nowe produkty i smaki, ale w żadnym wypadku nie należy ślepo za nimi podążać. O ile souping, fioletowe inspiracje czy fleksitarianizm są trendami jak najbardziej korzystnymi, o tyle diety, które eliminują duże ilości produktów lub opierają się wyłącznie na jednym produkcie mogą przynieść nam więcej szkody niż pożytku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI