Tęczowa marchew zdrowsza niż "zwykła"

Autor: www.npr.org 17 grudnia 2014 09:57

Tęczowa marchew zdrowsza niż "zwykła"

Wysoce pigmentowana marchew w odcieniach tęczy - purpurowym, czerwonym i żółtym - zostały opracowane przez amerykański Departament Rolnictwa w Madison w stanie Wisconsin.

Celem hodowców było stworzenie marchwi z dodatkowym beta-karotenem, który jest "sprawcą" pomarańczowego zabarwienia marchwi i kluczowym składnikiem odżywczym.

Nowostworzona marchew zapewnia 75 procent więcej beta - karotenu niż 25 lat temu.

Do stworzenia nowej odmiany marchwi, naukowcy dodali dodatkowe pigmenty do marchwi, w tym czerwony likopen, żółty ksantofili oraz purpurowe antocyjany. Związki te mogą ustrzec się przed chorobami serca, pomagają zachować dobry wzrok oraz działają jako przeciwutleniacze. Już teraz można kupić zestaw nasion tęczowej marchwi.

Twórcy mają nadzieję, że ich produkt wkrótce pojawi się supermarketach i na targowiska, a ciekawy wygląd marchwi może zachęcić dzieci, aby chętniej sięgać po warzywa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM