Surowe owoce i warzywa wpływają na poprawę zdrowia psychicznego

Autor: PAP 19 kwietnia 2018 15:27

Surowe owoce i warzywa wpływają na poprawę zdrowia psychicznego fot.shutterstock.com

Naukowcy z Nowej Zelandii odkryli, że surowe owoce i warzywa są lepsze dla zdrowia psychicznego niż te gotowane, konserwowane czy przetwarzane w jakikolwiek inny sposób. 

"Do tej pory wszelkie badania i kampanie poświęcone zdrowiu publicznemu koncentrowały się na ilości spożywanych owoców i warzyw (np. kampania +5 porcji dziennie+). My chcieliśmy sprawdzić, czy może ważny, w tym przypadku - dla zdrowia psychicznego - jest także sposób ich przygotowania i podania" - mówi główna autorka publikacji dr Tamlin Conner z University of Otago.

W tym celu naukowcy z jej zespołu przebadali ponad 400 młodych dorosłych z Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych. Uczestnicy mieli od 18 do 25 lat. "Tę grupę wybrano, ponieważ młodzi dorośli mają zwykle najniższe spożycie owoców i warzyw ze wszystkich grup wiekowych oraz mają wysokie ryzyko zaburzeń psychicznych" - wyjaśnia Conner.

W początkowym etapie eksperymentu określono średnie spożycie przez uczestników surowych, gotowanych i przetworzonych w inny sposób owoców oraz warzyw. Następnie dane te zestawiono z danymi nt. kondycji psychicznej badanych osób. Pod uwagę brano także inne czynniki, mogące mieć wpływ na wynik badania: styl życia, zmienne demograficzne, poziom aktywności fizycznej, dietę, choroby przewlekłe, status społeczno-ekonomiczny, pochodzenie etniczne i płeć.

Okazało się, że konsumpcja owoców i warzyw w stanie "niezmodyfikowanym" miała wyraźny związek z lepszym zdrowiem psychicznym, niż spożywanie ich po ugotowaniu, konserwowanych czy przetworzonych w jakikolwiek inny sposób.

Dr Conner uważa, że może tak być, ponieważ gotowanie i przetwarzanie owoców oraz warzyw ma potencjał obniżenia poziomu zawartych w nich składników odżywczych.

"Przetwarzanie ogranicza ilość składników odżywczych, jakie dostarczamy sobie jedząc warzywa i owoce, a które są niezbędne dla optymalnego funkcjonowania emocjonalnego" - tłumaczy autorka pracy.

"Po uwzględnieniu wszelkich czynników dodatkowych okazało się, że spożycie surowych owoców i warzyw wiąże się z niższymi poziomami występowania objawów depresyjnych. Odnotowaliśmy też silną korelację między jedzeniem surowizny a poprawą samopoczucia psychicznego: pozytywnym nastrojem, zadowoleniem z życia i poziomem energii. Wszystkie te korzyści były wyraźnie mniejsze w przypadku spożywania gotowanych, konserwowych oraz inaczej przetworzonych owoców i warzyw" - opowiada Conner.

I dodaje: "To ważne odkrycie, gdyż pokazuje, że drobna zmiana stylu życia, w tym wypadku diety, może być przystępną, bezpieczną i adjuwantową metodą poprawy zdrowia psychicznego".

Badaczka przypomina też, że w pierwszej dziesiątce owoców i warzyw o najkorzystniejszym działaniu na zdrowie psychiczne są: marchew, banany, jabłka, ciemne warzywa liściaste, takie jak szpinak, grejpfrut i sałata, owoce cytrusowe, świeże jagody, ogórek oraz kiwi. (PAP)

Wyniki swojej pracy naukowcy opublikowali na łamach pisma "Frontiers in Psychology".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.