Spożywanie papryki chili wydłuża życie

Autor: polskatimes.pl 11 sierpnia 2015 15:57

Spożywanie papryki chili wydłuża życie Papryka chili pozytywnie wpływa na zdrowie; fot. shutterstock.com

Jak podaje serwis polskatimes.pl, papryka chili zawiera związki, które obniżają zagrożenie zgonem w ciągu siedmiu lat. Redukują też ryzyko śmierci na skutek niektórych schorzeń, takich jak nowotwory czy choroby serca oraz płuc.

Chińscy badacze zauważyli, że w przypadku osób, które raczą się pikantnymi potrawami raz lub dwa razy w tygodniu, ryzyko przedwczesnego zgonu jest o 10 proc. mniejsze niż wśród osób, które ostre dania jadają rzadziej niż raz w tygodniu.

Ochotnicy, którzy częściej jedli świeżą paprykę chili zamiast wersji suszonej, byli mniej narażeni na śmierć na skutek nowotworów, niedokrwiennej choroby serca i cukrzycy.

Korzystne działanie papryki chili można przypisywać wysokiej zawartości bioaktywnych związków, takich jak kapsaicyna, witamina C i inne składniki odżywcze, jak witaminy A, K i B6, czy potas.

Więcej na polskatimes.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM