Spożywanie orzechów hamuje ryzyko zachorowań na raka

Autor: TVP Info 08 lutego 2017 16:02

Spożywanie orzechów hamuje ryzyko zachorowań na raka fot. shutterstock.com

Zajmujący się żywieniem naukowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie udowodnili, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych - informuje TVP Info.

Jak tłumaczy dr Wiebke Schloermann, od dawna wiadomo, że w orzechach jest dużo związków dobrych dla serca i układu sercowo-naczyniowego, a także zabezpieczających przed nadwagą czy rozwojem cukrzycy. - Dotąd nie wiedzieliśmy jednak, na czym dokładnie polega ten korzystny wpływ - dodał.

Zespół naukowców z uniwersytetu w Jenie wykazał, że orzechy są dobre m.in. dlatego, że aktywują mechanizmy usuwania czy unieczynniania reaktywnych form tlenu (RFT). Właśnie RFT mogą być odpowiedzialne za uszkadzanie DNA, które prowadzi do zmian nowotworowych w komórkach.

Więcej w TVP Info.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI