Spożywanie borówek, jeżyn czy szpinaku zmniejsza ryzyko zaburzeń erekcji

Autor: kopalniawiedzy.pl 18 stycznia 2016 13:01

Spożywanie borówek, jeżyn czy szpinaku zmniejsza ryzyko zaburzeń erekcji Borówkizmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji; fot. shutterstock.com

Spożywanie produktów bogatych we flawonoidy zmniejsza ryzyko zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat. Poleca się zatem dietę bogatą w borówki amerykańskie, jeżyny czy czarną porzeczkę, które zwierają antocjany. Poleca się także spożywanie flawanonów z cytrusów i flawonów ze szpinaku czy kalafiora - podał serwis kopalniawiedzy.pl.

Badanie zespołu z Uniwersytetu Wschodniej Anglii i Uniwersytetu Harvarda wykazało, że dieta bogata we flawonoidy jest dla prawidłowych erekcji tak samo dobra jak żwawe maszerowanie do 5 godzin tygodniowo.

Autorzy publikacji z American Journal of Clinical Nutrition ustalili także, że wyższe ogólne spożycie owoców koreluje z niższym o 14 proc. ryzykiem zaburzeń erekcji. Łącząc pokarmy bogate we flawonoidy z ćwiczeniami, można zmniejszyć ryzyko nawet o 21 proc.

- Mężczyźni, którzy regularnie spożywali produkty obfitujące w te związki, 10 proc. rzadziej cierpieli na zaburzenia erekcji. W kategoriach ilościowych mówimy o zaledwie kilku porcjach tygodniowo - opowiada prof. Aedin Cassidy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI