Rusza program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie”

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 05 października 2016 13:41

Rusza program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie” W ramach programu edukacyjnego „Soki i musy – witaminy w SMART formie” dzieci będą poznawać tajniki dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców / fot. za pr

W ramach programu edukacyjnego „Soki i musy – witaminy w SMART formie” dzieci będą poznawać tajniki dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które w jednej porcji dziennie mogą zostać zastąpione właśnie przez 100 proc. sok lub mus owocowo-warzywny.

Zarówno spożycie warzyw, owoców, jak i soków oraz musów z nich otrzymywanych, jest w Polsce dużo niższe niż zalecenia ekspertów. Odpowiedzią na to jest prawidłowa edukacja najmłodszych i uczenie ich dobrych nawyków żywieniowych od przysłowiowej kołyski. Przyczyni się to do wyboru odpowiednio zbilanowanych posiłków i zdrowych przekąsek w przyszłości.

Profesor UW dr hab.Małgorzata Żytko, ekspert programu „Soki i musy – witaminy w SMART formie” mówi, że najlepszym przykładem i autorytetem dla dzieci są zazwyczaj rodzice, jednak szkoła, w której dzieci spędzają znaczną część dnia, dzieli z nimi odpowiedzialność za naukę prawidłowego żywienia i wsparcie działań w domowym zaciszu. Ten program edukacyjny ma wspierać dzieci w szkole w rozwoju prawidłowych postaw i dokonywaniu dobrych wyborów, które mogą być wzmacniane przez rodziców w domu. Zaowocuje to w przyszłości wybieraniem przez nie zdrowszych posiłków i przekąsek - tłumaczy.

Najlepszym przykładem dla dzieci są ich rodzice oraz wzorce wyniesione z domu, poparte wiedzą zdobytą w szkole. To właśnie dawanie dziecku dobrego przykładu w domu i szkole, poświęcanie czasu na rozmowę z dzieckiem o zdrowym żywieniu oraz wspólne posiłki i ich wcześniejsze przygotowywanie będą umacniać dobre nawyki, które zaowocują w przyszłości zdrowszym społeczeństwem.

- Badania naukowe dowodzą, że dieta uboga w warzywa i owoce to dieta prowadząca do licznych chorób przewlekłych. Mimo iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców, a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codzienne spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu, dlatego tak ważna jest edukacja dzieci w zakresie prawidłowej i zbilansowanej diety opartej na warzywach i owocach oraz ich przetworach, w tym sokach i musach – zaznacza dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie. 

Edukacja dzieci jest ważna, szczególnie w okresie, gdy są one najbardziej podatne na przyswajanie nowej wiedzy. Stąd program edukacyjny kierowany jest do dzieci nauczania wczesnoszkolnym. Wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest u nich możliwe i łatwiejsze, niż późniejsza zmiana złych nawyków u młodzieży czy dorosłych.

- Program w głównej mierze skupia się na edukacji dzieci w kontekście dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które w jednej porcji dziennie mogą zostać zastąpione przez 100 proc. sok lub mus owocowo-warzywny. W ramach programu chcemy zachęcić dzieci do zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi oraz obalania powszechnych mitów żywieniowych – komentuje Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków, organizatora akcji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM