Rukiew wodna okrzyknięta najzdrowszym warzywem na świecie

Autor: Woman's Health 09 lipca 2015 14:46

Rukiew wodna okrzyknięta najzdrowszym warzywem na świecie fot. shutterstock.com

Najzdrowszym na świecie warzywem nie jest ani szpinak, ani jarmuż, ani rukola czy pietruszka, ale rukiew wodna. Amerykańska rządowa agencja Centers for Disease Control opublikowała listę  20 najzdrowszych warzyw świata - podano w magazynie "Women's Health".

Pod uwagę wzięto warzywa, których właściwości hamujące choroby lub wspomagające leczenie zostały wcześniej naukowo zweryfikowane. Kluczem była lista 17 składników odżywczych i witamin, które WHO uznało za mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i zbijanie nadciśnienia.

Oto ranking:

1. Rukiew wodna 

2. Kapusta pekińska 

3. Boćwina 

4. Burak ćwikłowy 

5. Szpinak 

6. Cykoria 

7. Sałata masłowa 

8. Pietruszka

9. Sałata rzymska 

10. Kapusta 

11. Rzepa czarna 

12. Liście gorczycy 

13. Endywia 

14. Szczypior 

15. Jarmuż 

16. Liście mleczu 

17. Papryka meksykańska 

18. Rukola 

19. Brokuł 

20. Dynia

Czytaj więcej na womenshealth.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI