Rośnie popularność trunków na bazie naturalnych destylatów z owoców

Autor: www.sadyogrody.pl 15 grudnia 2016 12:39

Rośnie popularność trunków na bazie naturalnych destylatów z owoców fot. materiały prasowe

Dawno minęły czasy, kiedy potoczne znaczenie słowa „okowita” było powszechnie znane. Dziś dla wielu z nas nazwa ta niewiele lub w ogóle nic nie mówi. A „okowita” pochodząca od łacińskiego „acqua vitae” czyli „woda życia” to staropolskie określenie wysokoprocentowego napoju alkoholowego produkowanego pierwotnie tylko ze zbóż lub ziemniaków, później oznaczała także wódkę powstającą z destylatów owocowych lub ziołowych. Początkowo produkowana była wyłącznie w celach leczniczych, z czasem stała się alkoholowym trunkiem serwowanym  na szlacheckich stołach - informuje producent Okowity Babuni.


Popularność podobnych wyrobów w innych krajach jest bardzo duża. Należy tu wymienić takie destylaty owocowe jak np. Palinka na Węgrzech, Rakija w krajach bałkańskich, Grappa we Włoszech. Turyści, którzy podczas swoich zagranicznych podróży zasmakowali w tego typu produktach, często po powrocie do Polski poszukują wysokoprocentowych destylatów owocowych, które dzisiaj dostępne są na naszym rynku w bardzo ograniczonym zakresie.

„Okowita Babuni” - jest trunkiem produkowanym na bazie naturalnych destylatów z owoców. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM