Rośnie popularność mało znanych warzyw korzeniowych

Autor: Rzeczpospolita 03 lutego 2017 12:52

Rośnie popularność mało znanych warzyw korzeniowych fot. shutterstock.com

Topinambur, wężymord czy nawet zwykły seler, odpowiednio podane, mogą być ozdobą stołów – czytamy w „Rzeczpospolitej”.

Doskonałą alternatywą dla zwykłych warzyw są warzywa korzeniowe, które od kilku lat systematycznie odzyskują godność i pojawiają się na najbardziej wykwintnych przyjęciach, nierzadko w roli głównej. Niektóre całkiem zapomniane, o tajemniczych nazwach, kryją w sobie niesamowite smaki.

Topinambur zagościł już na dobre w restauracjach, a teraz, dostępny w wielu popularnych sklepach, trafia też na domowe stoły. To warzywo, przez lata traktowane jako pasza dla dzików, odzyskało należny mu honor.

Tutaj trzeba przypomnieć, że można sięgnąć po mniej popularną skorzonerę, zwaną też zimowym szparagiem albo wężymordem.

Więcej czytaj w „Rzeczpospolitej”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM