Raport EWG: Najwięcej pozostałości zawierają zwykle jabłka i truskawki

Autor: Radio ZET 11 stycznia 2018 08:12

Raport EWG: Najwięcej pozostałości zawierają zwykle jabłka i truskawki www.shutterstock.com

Organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG) opracowała ranking produktów, które zawierają najwięcej pestycydów. W badaniu wzięto pod uwagę próbki oceniane w sześciu kategoriach dotyczących zawartości tych substancji. Najwięcej pestycydów znaleziono w jabłkach i truskawkach - podało Radio ZET.

Bogate w pestycydy okazały się również nektarynki i brzoskwinie, a także szpinak. Na kolejnych miejscach w rankingu znalazły się ziemniaki, borówki, papryka i sałata.

Produkty, które według EWG zawierają najmniej pestycydów to: cebula, kukurydza, ananas, awokado, szparagi, groszek, mango i bakłażan.

Więcej: Radio ZET.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM