Producenci owoców i warzyw w Kalifornii zmniejszą zużycie wody o 25 proc.

Autor: PAP 23 maja 2015 10:51

Producenci owoców i warzyw w Kalifornii zmniejszą zużycie wody o 25 proc. fot. shutterstock.com

Producenci rolni w Kalifornii zgodzili się dobrowolnie zmniejszyć jej zużycie o 25 proc. aby uniknąć przymusowych ograniczeń dostaw wody w okresie letnim. Inicjatywę tą zaaprobowały władze stanowe.

Porozumienie zawarli farmerzy posiadający pola uprawne w rejonie sięgającym od stolicy stanu Sacramento do delty rzeki San Joaquin.

Jak powiedziała Felicia Marcus ze stanowego Zarządu Zasobami Wodnymi (State Water Resources Control Board), w przeciwnym razie groziłoby im pozostawienie odłogiem ok. 1/4 posiadanych przez nich pól uprawnych.

"Przeżywamy suszę bezprecedensowych w naszych czasach rozmiarów. Zmusza nas to do podejmowania bezprecedensowych posunięć. Stoimy przed nieznanymi wyzwaniami, w obliczu warunków hydrologicznych, jakich nigdy nie widzieliśmy" - powiedziała Marcus.

Kalifornia już od dłuższego czasu boryka się z coraz bardziej dotkliwymi niedoborami wody spowodowanymi przez suszę, która trwa już 4 lata. Gubernator Jerry Brown wprowadził niedawno, po raz pierwszy w historii stanu, obowiązkowe redukcje dostaw wody do miast, które w pewnych rejonach sięgają nawet 36 proc.

Brown był krytykowany za to, że z ograniczeń tych wyłączył rolnictwo.

Kalifornia produkuje prawie połowę warzyw i owoców w USA i zajmuje pierwsze miejsce w kraju pod względem wartości produkcji rolnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI