Pomidory uchronią przed zachorowaniem na raka?

Autor: www.sadyogrody.pl / www.freshplaza.com 13 marca 2015 08:07

Pomidory uchronią przed zachorowaniem na raka? fot. shutterstock.com

W Wayne State University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych - po licznych badaniach - stwierdzono, że u kobiet które przeszły już menopauzę dieta bogata w likopen ograniczyła występowanie raka tego typu. Najlepszymi źródłami likopenu są pomidory i produkty na bazie pomidorów, arbuz, różowy grejpfrut, guawa oraz papaja - podał serwis freshplaza.com.

W porównaniu z kobietami, których dieta charakteryzowała się niższym spożyciem likopenu, u osób spożywających regularnie pomidory, arbuzy, papaję i inne produkty zawierające ten przeciwutleniacz, odnotowano aż 39 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka nerek.

Barwnik ten ogranicza także ryzyko zachorowania na raka piersi oraz raka prostaty.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI