Pomidory uchronią przed zachorowaniem na raka?

Autor: www.sadyogrody.pl / www.freshplaza.com 13 marca 2015 08:07

Pomidory uchronią przed zachorowaniem na raka? fot. shutterstock.com

W Wayne State University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych - po licznych badaniach - stwierdzono, że u kobiet które przeszły już menopauzę dieta bogata w likopen ograniczyła występowanie raka tego typu. Najlepszymi źródłami likopenu są pomidory i produkty na bazie pomidorów, arbuz, różowy grejpfrut, guawa oraz papaja - podał serwis freshplaza.com.

W porównaniu z kobietami, których dieta charakteryzowała się niższym spożyciem likopenu, u osób spożywających regularnie pomidory, arbuzy, papaję i inne produkty zawierające ten przeciwutleniacz, odnotowano aż 39 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka nerek.

Barwnik ten ogranicza także ryzyko zachorowania na raka piersi oraz raka prostaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM