Polscy konsumenci chętnie sięgają po suszone śliwki w sezonie świątecznym

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 21 grudnia 2016 16:03

Polscy konsumenci chętnie sięgają po suszone śliwki w sezonie świątecznym fot. materiały prasowe

- Okres świąteczny dla rynku suszonej śliwki jest czasem bardzo przychylnym. Badania potwierdzają, że konsumenci najczęściej sięgają po śliwkę suszoną w sezonie świątecznym oraz coraz chętniej spożywają ją na co dzień - informuje California Prune Board.

Suszona śliwka kalifornijska dzięki swojej wszechstronności kulinarnej oraz naturalnym walorom odżywczym jest pożądanym dodatkiem do potraw wigilijnych. Badania przeprowadzone na zlecenie California Prune Board potwierdzają, że owoc ten najczęściej używany jest w okresie świątecznym przez 67 proc. ankietowanych. Ponadto odnotowano, że 47 proc. konsumentów deklaruje spożywanie suszonej śliwki także jako przekąski. Z badań wynika, że utrzymuje się tendencja do większej konsumpcji tych owoców, 25 proc. ankietowanych przyznaje, że zamierza kupować suszone śliwki częściej. 

O pozytywnym  trendzie dla kategorii suszonej śliwki w świątecznej kuchni mogą świadczyć także wyniki raportu monitoringu Instytutu Monitorowania Mediów. Pokazują one, że w bieżącym roku  na przełomie listopada i grudnia w prasie drukowanej i w internecie pojawiło się blisko 600 publikacji, w których wspominano o suszonych śliwkach – o ponad 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie w 2015 roku.

Obiecujące prognozy niosą także badania przeprowadzone przez firmę Deloitte „Zakupy świąteczne 2016”. Według nich Polacy zamierzają przeznaczyć na świąteczne wydatki  1121 zł, o ponad  5 proc. więcej niż w roku 2015, z czego ponad 500 zł na produkty spożywcze.

California Prune Board działa pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa i reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 900 plantatorów śliwek oraz 29 firm konfekcjonujących. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek na świecie, słynących z najwyższej jakości osiąganej dzięki regionalnym, rygorystycznym technikom zbierania owoców oraz oceny i kontroli. Produkt premium dostarczany jest do 72 krajów na całym świecie, region zapewnia 43 procent światowych dostaw suszonych śliwek oraz 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM