Polacy uważają, że soki są zdrowe, choć myślą, że zawierają cukier

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 23 września 2015 13:21

Polacy uważają, że soki są zdrowe, choć myślą, że zawierają cukier 91 proc. Polaków uważa, że sok jest źródłem witamin/ Fot. Fotolia

Według Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dziennie należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w pięciu porcjach. Jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie KUPS wykonane przez Millward Brown w lutym br. wykazało, że aż 84 Polaków uważa podobnie.

Aż 91 proc. Polaków uważa, że sok jest źródłem witamin. Blisko 60 proc. potwierdziło, że zawiera składniki mineralne, a 41 proc. jest zdania, że jest źródłem makroelementów.

Pomimo pozytywnych wyników badania, aż 89 proc. respondentów żyje w błędnym przekonaniu, że do soków 100 proc. może być dodawany cukier. Ponad 80 proc. uważa, że w sokach znajdują się substancje konserwujące i sztuczne aromaty, a niewiele mniej jest zdania, że do soków dodawane są barwniki. Te rozbieżne, a właściwie wykluczające się odpowiedzi pokazują, że Polacy mają wiedzę ogólną na temat soków.

Obowiązujące regulacje na rynku Unii Europejskiej, w tym Polsce, ściśle określają czym jest sok. - Zgodnie z nimi sok musi być wykonany tylko z naturalnych składników i nie może zawierać żadnych sztucznych dodatków takich jak sztuczne barwniki, aromaty, słodziki czy konserwanty - powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Wymagania te dotyczą wszystkich rodzajów soków dostępnych na rynku. W każdym rodzaju opakowań oraz bez względu na sposób produkcji, czyli soków niepasteryzowanych, tzw. jednodniowych, pasteryzowanych z dłuższym terminem przydatności do spożycia, soków nie odtwarzanych z soku zagęszczonego, tzw. soków Not From Concentrate oraz soków odtwarzanych z soku zagęszczonego.

Zgodnie z prawem sok odtworzony z zagęszczonego soku musi zachować fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców lub warzyw tego samego gatunku – oznajmiła dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Dodała, że zawartość witamin, mikro i makroelementów we wszystkich rodzajach soków wynika z zawartości tych substancji w warzywach i owocach, z których soki powstały. To samo dotyczy cukrów, których w żadnym wypadku nie wolno dodawać do soków owocowych, soków warzywnych 100 proc. oraz soków pomidorowych. Soki te mają tyle samo kalorii co owoce i warzywa, z których zostały wykonane.

Dla przykładu 100 g pomarańczy będzie miało ok 45 kcal, dokładnie tyle samo co 100 ml soku pomarańczowego, a 100 g pomidorów to ok 17 kcal czyli tyle samo co 100 ml pomidorowego soku.

Za mit należy również uznać myślenie, że soki wykonane z zagęszczonego soku mają niższą zawartość warzyw i owoców, niż te świeżo wyciśnięte czy jednodniowe. W sokach tych zawartość wody jest dokładnie taka sama, co w innych rodzajach i pokrywa się z zawartością wody w warzywach i owocach z których zagęszczony sok powstał.

Warto podkreślić, że jakość wody wykorzystywanej do odtworzenia soku z soku zagęszczonego, musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej. Aromat i barwa tych soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których sok stworzono. Natomiast dłuższy termin przydatności do spożycia to wynik procesu pasteryzacji, który wbrew powszechnym przekonaniom, nie odbiera sokom właściwości odżywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI