Polacy spożywają mniej owoców, warzyw i soków niż zalecają eksperci

Autor: www.sadyogrody.pl 02 stycznia 2017 15:30

Polacy spożywają mniej owoców, warzyw i soków niż zalecają eksperci fot. shutterstock

- Badania naukowców dowodzą, że dieta uboga w warzywa i owoce może prowadzić do licznych chorób przewlekłych. Mimo iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców, a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codzienne spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby – zapewnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. - Dlatego tak ważna jest edukacja dzieci w zakresie prawidłowej i zbilansowanej diety opartej na warzywach i owocach oraz ich przetworach, w tym sokach i musach - mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

W ramach programu edukacyjnego „Soki i musy – witaminy w SMART formie” dzieci będą poznawać tajniki dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które w jednej porcji dziennie mogą zostać zastąpione właśnie przez 100 proc.  sok lub mus owocowo warzywny.

Spożycie warzyw, owoców, jak i soków oraz musów z nich otrzymywanych, jest w Polsce dużo niższe niż zalecenia ekspertów. Zdaniem ekspertów KUPS odpowiedzią na to jest prawidłowa edukacja najmłodszych i uczenie ich dobrych nawyków żywieniowych od przysłowiowej kołyski. Przyczyni się to do wyboru odpowiednio zbilansowanych posiłków i zdrowych przekąsek w przyszłości.

- Program w głównej mierze skupia się na edukacji dzieci w kontekście dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które w jednej porcji dziennie mogą zostać zastąpione przez 100 proc. sok lub mus owocowo-warzywny. W ramach programu chcemy zachęcić dzieci do zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi oraz obalania powszechnych mitów żywieniowych – komentuje Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków, organizatora akcji.

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wraz z wkładem finansowym członków wkład własny KUPS. 

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM