Polacy jedzą wciąż za mało kukurydzy

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 09 listopada 2016 11:15

- Namawiamy dzieci i dorosłych do konsumpcji kukurydzy w różnej postaci. W sukurs przychodzi nam nowoczesny i dobrze rozwijający się przemysł młynarski, który przemiela blisko 200 tys. ton krajowego ziarna kukurydzy dostarczając wysokiej jakości grys i mąkę kukurydzianą na potrzeby przemysłu spożywczego i eksport do wielu krajów Europy i świata - mówił dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

O teraźniejszości i przyszłości produkcji kukurydzy w Polsce rozmawiano podczas konferencji zorganizowanej 8 listopada przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Jak podkreślała dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik kukurydza i jej przetwory mają wiele niezwykłych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie Polaków.

- Z całą pewnością warto podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożywanie tej rośliny przez alergików czy osoby chore na celiakię. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów - dodała.

Tymczasem w Polsce spożycie kukurydzy cukrowej wynosi zaledwie 5-10 proc. całości zbiorów, podczas gdy w Austrii jest to 30 proc., a we Francji 20 procent. Konsumpcja kukurydzy cukrowej (tzw. słodkiej) wynosi w naszym kraju ok. 0,5 kg na mieszkańca, w USA jest to około 12 kg.

PZPK chce to zmienić poprzez kampanię pod hasłem "Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia" finansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Według danych IERiGŻ zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno w roku 2016 mogą wynieść ponad 3,9 mln ton wobec 3,2 mln ton przed rokiem. Średnia krajowa zakupu w październiku wyniosła 564 zł za tonę i była niższa o 14 proc. w porównaniu do 2015 r. Również na tle krajów UE polscy rolnicy otrzymują o 12 proc. niższą cenę niż wynosi średnia unijna.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI