Polacy jedzą coraz mniej owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: www.tygodnik–rolniczy.pl 24 marca 2015 06:39

Polacy jedzą coraz mniej owoców i warzyw fot. shutterstock

W ostatnich latach przestało rosnąć, a wręcz zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców. W przypadku polskich, prawidłowych nawyków żywieniowych jest jeszcze wiele do zrobienia – nadal zbyt mało jemy warzyw i owoców, a za dużo spożywamy soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: www.tygodnik–rolniczy.pl.

W latach 2002-2012 spożycie owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9 kg.

Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg. Podobna sytuacja ma się również z sokami, których spożycie również spada. Według danych GUS, przeciętny Polak spożył w 2006 roku 1,1 litrów soków owocowych miesięcznie, a w 2013 już tylko 0,86 litra.

Rocznie każdy z nas spożywa średnio 10,3 litrów soków owocowych, czyli poniżej 30 ml dziennie. Dla porównania Finowie i Norwegowie wypijają ich rocznie prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów. Równie źle wypada porównanie konsumpcji warzyw i owoców - dzienne spożycie świeżych warzyw i owoców (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza u nas 250 g, podczas gdy w średnia w Europie przekracza 600 g. Nawet po wliczeniu ziemniaków i przetworów owocowo-warzywnych spożycie warzyw i owoców w Polsce ledwie sięga 440 g dziennie.

Zdaniem specjalistów ds. żywienia, owoce i warzywa musimy spożywać w największych ilościach i jak najczęściej w ciągu dnia, najlepiej przy każdym posiłku. Spożywanie od 1 do 3 porcji tych produktów zmniejsza ryzyko nowotworu, zawału serca i udaru mózgu o 14 proc. Od 5 do 7 porcji warzyw i owoców obniża je o 36 proc. a ponad 7 porcji – o 42 proc. przy czym za jedną porcję uznaje się produkty o wadze 80-100 g czyli może to być jabłko średniej wielkości, banan, duża mandarynka albo 7 truskawek lub 5 śliwek.

Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, aż 62 proc. Polaków nie spożywa codziennie warzyw i owoców, a jedynie 2 proc. sięga po nie codziennie i zgodnie z zaleceniami, czyli co najmniej 400 g dziennie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.