Polacy chcą jeść zdrowo. Jednak nie zawsze wiedzą jak

Autor: www.sadyogrody.pl 27 października 2016 16:00

Polacy chcą jeść zdrowo. Jednak nie zawsze wiedzą jak fot. shutterstock

Jeśli jesteśmy tym co jemy, to nasze społeczeństwo powinno być coraz zdrowsze. Badania CBOS pokazują bowiem, że rośnie świadomość Polaków odnośnie tego co jemy – już 69 proc. rodaków sprawdza datę ważności, a 71 proc. skład produktów. Natomiast zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną, jednak brakuje im odpowiedniej wiedzy.

Ponad połowa badanych (54 proc.) uważa zdrowe odżywianie za jedno z najważniejszych działań, które należy podjąć aby poprawić stan swojego zdrowia. Polacy deklarują, że jedzą odpowiednią ilość produktów zbożowych, mięsa i przetworów mlecznych oraz odpowiednio nawadniają swój organizm. Co trzeci badany przyznaje jednak, że w jego diecie pojawia się zbyt dużo słodyczy oraz niezdrowych przekąsek.

Spotkania w gronie znajomych są okazją nie tylko do spędzania wolnego czasu, ale także wspólnego posiłku. Często oprócz przygotowanych wcześniej sałatek na stole lądują również niezdrowe przekąski. Badania Ipsos pokazują jednak, że i to powoli się zmienia. Już jedna trzecia badanych przyznaje, że w ciągu ostatniego półrocza ograniczyła jedzenie niezdrowych produktów, bądź zastąpiła je zdrowszymi odpowiednikami.

Nie wszyscy mają jednak wiedzę jak takich zmian dokonać. Z raportu przygotowanego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia wynika, że 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowe, a które nie. Z pomocą przychodzą dietetycy, którzy proponują, żeby chipsy czy paluszki, zastępować np. bakaliami, które są źródłem cennych witamin i minerałów.

- Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu  widzenia zasad racjonalnego żywienia – stwierdza dr Ewa Michota-Katulska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz właściwości alkalizujące – wyjaśnia.

Według dr Magdaleny Zegan z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wśród suszonych owoców na szczególną uwagę zasługują te bez dodatku konserwantów. Na rynku są już dostępne naturalne bakalie, które nie zawierają dodatku dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego i, jak zapewniają producenci, są coraz częściej kupowane przez Polaków.

Przeprowadzone badania pokazują, że nasze podejście do zdrowego odżywiania się zmienia. Polacy coraz większą wagę przywiązują do tego, co i kiedy jedzą, jednak w wielu przypadkach wciąż potrzebna jest edukacja. Jak wykazały bowiem badania pracowników Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej, złe nawyki żywieniowe kształtują się już w dzieciństwie. Z przeprowadzonej ankiety wynika, że polska młodzież odżywia się niezdrowo i potrzebuje wsparcia ze strony rodziców i szkoły, aby móc to zmienić. Zdaniem ponad 60 proc. badanych uczniów, szkoły powinny zaangażować się w promocję zdrowego stylu życia. A ok. 65 proc. dzieci podkreśliło ważną rolę rodziców w dziedzinie edukacji zdrowotnej i jednoznacznie wskazało na potrzebę rozmów o zdrowym odżywianiu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM