Podczas Wielkanocy marnujemy o 30 proc. więcej żywności

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl/www.sadyogrody.pl 25 marca 2016 09:13

Podczas Wielkanocy marnujemy o 30 proc. więcej żywności Banki Żywności szacują, że podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach/ fot. shutterstock

Banki Żywności szacują, że podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach. Święta Wielkanocne to po Bożym Narodzeniu okres największego marnotrawstwa żywności - informuje portalspozywczy.pl.

Zbyt duże zakupy, nieuwzględniające terminu ważności nabytych wyrobów oraz brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania produktami spożywczymi sprawiają, że żywność trafia do kosza. Wyrzucone jedzenie to z kolei zmarnowana ogromna ilość wody i energii.

– W Polsce 2,8 mln osób, czyli aż 7,4 proc. Polaków, żyje w skrajnym ubóstwie. Nie oznacza to naturalnie, że każdy z nich jest niedożywiony, niewątpliwie jednak, żywność jest dużym obciążeniem ich skromnych budżetów domowych i niestety często na niej oszczędzają. Jednocześnie w Polsce marnujemy co roku 9 mln ton jedzenia. Ta ilość mogłaby wystarczyć do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego osobom najbardziej potrzebującym w Polsce – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

– Polacy najczęściej marnotrawią produkty takie jak, pieczywo, owoce, mięso, warzywa i jogurty, a w okresie Wielkanocnym szczególnie dotyczy to jajek - mówi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Więcej na www.portalspozywczy.pl

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI