Pochodzenie ma znaczenie!

Autor: www.sadyogrody.pl 30 stycznia 2017 15:41

Pochodzenie ma znaczenie! fot. shutterstock

Konsumenci coraz uważniej zwracają uwagę na pochodzenie produktów, zadając sobie pytanie, w jaki sposób i gdzie powstają. A producenci coraz chętniej chcą na nie odpowiadać, informując o metodach uprawy surowców oraz drodze, jaką przebywają składniki, zanim znajdą się na talerzu konsumenta.

W tym kontekście coraz częściej słyszymy określenie „zrównoważony”. Co ono znaczy? I czy naprawdę powinno mieć dla nas znaczenie?

- Choć mówiąc o pochodzeniu produktów spożywczych, producenci używają określeń zrównoważone rolnictwo czy zrównoważone uprawy, to samo pojęcie zrównoważony ma szerszy kontekst, do którego odniosła się Organizacja Narodów Zjednoczonych, ogłaszając 25 września 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju. Obejmują one 17 zagadnień, które mają być realizowane przez kolejnych 15 lat, począwszy od 2016 roku. Do czego zmierzają? Założenia są ambitne: m.in. wyeliminowanie skrajnego ubóstwa, walka z nierównościami czy wstrzymanie zmian środowiskowych. ONZ podkreśla, że osiągnięcie tych celów nie będzie możliwe bez zaangażowania rządów państw oraz biznesu. Jednym z poruszonych przez ONZ zagadnień stało się właśnie zrównoważone rolnictwo, do którego nawiązują Cele nr 2: „Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo” i nr 12: „Zapewnić wzorce zrównoważonej konsumpcji i produkcji” - informuje Unilever, właściciel globalnej marki Knorr.

- 59 proc. polskich respondentów badania przeprowadzonego na zlecenie marki Knorr uznało, że warzywa pochodzące ze źródeł zrównoważonych smakują lepiej. Ponadto zrównoważone rolnictwo pozwala prowadzić uprawy bez szkody dla środowiska i zasobów naturalnych, od których zależy jakość naszego życia i przyszłych pokoleń. Proces produkcji składników pochodzących ze zrównoważonego rolnictwa pozwala w 100 proc. wykorzystać zasoby rolne oraz chronić środowisko - informują eksperci Unilevera.

Szacuje się, że każdego roku, aż jedna trzecia produkowanej żywności marnuje się z powodu nieodpowiednich praktyk w zakresie zbioru i transportu. Degradacja gruntów, spadek żyzności gleby czy zbyt duże zużycie wody prowadzi do degradacji środowiska naturalnego. Zrównoważone rolnictwo chroni naturalne zasoby. Nadmierne zużycie wody prowadzi do obniżenia jej globalnych zasobów. Dlatego do nawadniania pól stosuje się system irygacji, który pozwala oszczędzić aż 30 proc. więcej wody. Efektem jest także zwiększona aż o 20 proc. rentowność upraw.

- W zrównoważonych gospodarstwach rolnych stosuje się płodozmian, tak aby nie dopuścić do zubożenia gleby, a także nawożenie substancjami organicznymi. Nasiona przed zasianiem są specjalnie selekcjonowane i wybierane, dzięki czemu uprawia się najlepsze odmiany roślin. Te wszystkie zabiegi skutkują dobrymi zbiorami, które posiadają najbardziej pożywne składniki odżywcze. Warzywa, owoce, zioła oraz przyprawy przeznaczone do suszenia, a pochodzące z gospodarstw zrównoważonych, nie zawierają konserwantów. Warzywa, które nie nadają się do przetworzenia, przeznacza się na nawóz lub paszę dla zwierząt, dzięki czemu nic się nie marnuje. Kluczem do właściwej dystrybucji jedzenia na świecie jest między innymi zrównoważone rolnictwo. Stąd tak istotne jest dążenie producentów do pozyskiwania surowców pochodzących z tego typu upraw. Realizacja Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ przez firmy może zapewnić lepszą przyszłość dla całego świata, ale także - dla każdego z nas - informują eksperci Unilevera.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.