Owoce jagody kamczackiej zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z nowotworami

Autor: www.wp.pl/www.sadyogrody.pl 18 lutego 2016 08:44

Owoce jagody kamczackiej zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z nowotworami Jagoda kamczacka robi na świecie zawrotną karierę/ fot. shutterstock

Ciemnoniebieska skórka, słodki, ale kwaskowaty miąższ i mnóstwo antyoksydantów. Jagoda kamczacka robi na świecie zawrotną karierę. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź - informuje wp.pl.

Po pierwsze, na uwagę w jagodzie kamczackiej zasługują polifenole. Ich zawartość jest na tyle duża, że w znacznym stopniu mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy. 

Po drugie, bogactwo antocyjanów korzystnie wpływa na profil lipidowy, co przekładać się może na utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Oprócz tego antocyjany mogą wspomagać leczenie chorób oczu.

Jagoda kamczacka to sprzymierzeniec w walce z chorobą naszych czasów – nowotworami. Antocyjany w niej zawarte bardzo skutecznie powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych. Jak zaznaczają specjaliści, antocyjany blokują zdolności komórek do patologicznego nowotworzenia.

Czytaj więcej na wp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI