Ogórki odkwaszają organizm i chronią przed rakiem trzustki

Autor: www.abczdrowie.pl/www.sadyogrody.pl 23 marca 2016 09:01

Ogórki odkwaszają organizm i chronią przed rakiem trzustki Ogórki zawierają duże ilości błonnika pokarmowego/ fot. shutterstock

Ogórki zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Poza tym warzywa te mają niewiele kalorii (14 kcal/100 g) i w ramach przekąski można chrupać je do woli - informuje abczdrowie.pl.

Działają też lekko moczopędnie, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm. Regularne spożywanie ogórków pomaga zniwelować problemy trawienne - zgagę i zaparcia.

W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które są dobrze znane są z korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, mają również wpływ na regulację ciśnienia krwi.

Ogórki bronią także w walce z nowotworami są kukurbitacyny - związki odpowiedzialne za gorzkawy smak ogórków.

Więcej w portalu abczdrowie.pl. 

 

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI