Nieznacznie wzrosło spożycie owoców i warzyw w UE

Autor: FAMMU/FAPA 06 lipca 2015 09:38

Nieznacznie wzrosło spożycie owoców i warzyw w UE fot. Fotolia

- W 2013 r. średnio spożycie owoców i warzyw przypadające na jednego obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6 proc. więcej niż w roku 2012, ale o niecałe 2 proc. mniej wobec średniej wielkości z lat 2008-2012 - podaje FAMMU/FAPA za raportem "Freshfel Consumption Monitor".

Tym samym wielkość dziennego spożycia owoców i warzyw w UE28 pozostaje nadal na niższym poziomie niż rekomendowane przez WHO 400 gram owoców i warzyw w ciągu dnia na osobę. Przy czym jedynie sześć państw z 28 krajów członkowskich spełnia te wymagania i konsumpcja owoców i warzyw utrzymuje poziom 400 gram na osobę.

Ze wspomnianej ilości porcji – 341,8 gram około 188,6 gram stanowią same owoce, pozostałe 153,22 gramy warzyw. W porównaniu z rokiem 2012 poziom spożycia owoców wzrósł o ponad 10 proc., a warzyw o jedynie 0,5 proc. Natomiast w stosunku do średniej z lat 2008-2012 spożycie owoców zmniejszyło się o 1,5 proc., a warzyw wzrosło o 2,3 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM