Naukowcy: Dieta obfitująca w warzywa i owoce przeciwdziała utracie słuchu



freshplaza.com - 04 stycznia 2019 14:18


- Diety bogate w cukier i cholesterol mogą przyczyniać się do utraty słuchu w miarę starzenia się ludzi. Badania wykazują, że niedobory składników odżywczych, w tym B12 i kwasu foliowego, mogą doprowadzić do uszkodzenia słuchu. Rozwiązaniem jest spożywanie warzyw i owoców - podaje serwis Freshplaza.

- Eksperci twierdzą, że zwiększenie składników jak kwas foliowy i wit. B12  może chronić słuch nawet o 20 procent. Badania wykazują również, że niedobory witamin mogą szkodzić układowi nerwowemu i naczyniowemu oraz mogą uszkadzać min. powłokę nerwu ślimakowego - informuje Freshplaza.

Specjaliści od żywienia twierdzą, że rozwiązaniem jest dieta bogata w przeciwutleniacze, w tym liściaste warzywa,awokado i banany. Spożywanie pokarmów bogatych w witaminy C, E i D wspiera zdrowie słuchu. Czerwona papryka, brokuły, pomarańcze i grejpfrut dostarczają witamin dla dobrego zdrowia ogólnego i zdrowia słuchu.

Mineralny potas pomaga regulować płyn w uchu wewnętrznym i zapobiega jego spadkom wraz z wiekiem, aby uniknąć utraty słuchu. Potrawy bogate w potas to ziemniaki, szpinak, fasola i pomidory.