Maliny uznawane są za naturalną aspirynę

Autor: www.portal.abczdrowie.pl/www.sadyogrody.pl 01 sierpnia 2016 08:42

 Maliny uznawane są za naturalną aspirynę Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę / fot. shutterstock

To jedne z ulubionych owoców Polaków. Odmiany uprawne rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Najczęściej maliny stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów - informuje portal.abczdrowie.pl.

Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne i antywirusowe. Zwalczają pierwsze objawy przeziębienia i grypy, obniżają gorączkę oraz pomagają pozbyć się bólu gardła. W dodatku obniżają ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.

Więcejna portal.abczdrowie.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM