Luteolina zawarta w selerze i brokułach obniża ryzyko zachorowania na raka piersi

Autor: abcZdrowie.pl 29 stycznia 2017 14:01

Luteolina zawarta w selerze i brokułach obniża ryzyko zachorowania na raka piersi fot. shutterstock.com

Naukowcy z Uniwersytetu Missouri sugerują, że spożywanie warzyw, takich jak pietruszka, seler, zielona papryka, marchew i brokuły, a także przypraw - tymianku, mniszka lekarskiego, mięty pieprzowej, rumianku, rozmarynu, oregano i szałwii - może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Jest to związane z zawartością w nich luteoliny - informuje portal abcZdrowie.pl.

Luteolina może obniżyć ryzyko rozwoju przerzutów potrójnie negatywnego raka piersi u kobiet. Tym mianem określa się komórki rakowe, które nie posiadają aż trzech receptorów, na które są ukierunkowane dotychczasowe schematy chemioterapii.

"Z powodu braku receptorów, leki na raka nie mogą znaleźć odpowiednich komórek, a lekarze muszą uciekać się do bardzo agresywnych i toksycznych metod terapeutycznych" - powiedział Salman Hyder z Kolegium Medycyny Weterynaryjnej i Centrum Badań Nad Układem Sercowo-Naczyniowym w Dalton.

Ich wyniki wskazują, że ten roślinny nietoksyczny związek okazał się skuteczny w leczeniu kilku rodzajów nowotworów.

 Więcej w serwisie abcZdrowie.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM