Konsumpcja orzechów sprzyja zmniejszeniu stanu zapalnego

Autor: PAP 05 sierpnia 2016 12:06

Konsumpcja orzechów sprzyja zmniejszeniu stanu zapalnego Częste spożywanie orzechów wiąże się z obniżeniem stanu zapalnego organizmu / fot. shutterstock

Częste spożywanie orzechów wiąże się z obniżeniem stanu zapalnego organizmu – informują naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA).

"Badania populacji konsekwentnie ukazują ochronną rolę orzechów w przypadku zaburzeń kardiometabolicznych, np. chorób układu krążenia, czy cukrzycy typu 2, a my wiemy, że proces zapalny w dużym stopniu przyczynia się do ich powstawania. Nasze badanie sugeruje, że zdrowotne efekty wywoływane przez orzechy mogą po części wynikać z ich właściwości przeciwzapalnych" - mówi jedna z autorek badania Ying Bao.

Badacze za pomocą kwestionariuszy zapoznali się z codzienną dietą 120 tys. pielęgniarek i 50 tys. lekarzy. Od uczestników pobrali też próbki krwi, by ocenić w nich zawartość wskaźników stanu zapalnego - białka C-reaktywnego (CRP), interleukiny 6 (IL-6) i receptora czynnika martwicy nowotworu 2 (TNFR2).

Okazało się, że u osób, które spożywały orzechy pięć razy w tygodniu, stężenie wskaźników stanu zapalnego było dużo niższe niż u osób, które nie nawykły do jedzenia orzechów i spożywały je bardzo rzadko lub wcale.

Orzechy zawierają wiele substancji korzystnych dla zdrowia, w tym wapń, błonnik, L-argininę, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale naukowcy nie wiedzą jeszcze, które z tych związków mogą chronić przed stanem zapalnym. Będą ustalać to w przyszłych badaniach.

O wynikach niniejszego badania można poczytać na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI