Kiszonki stają się coraz bardziej modne

Autor: www.sadyogrody.pl 24 stycznia 2020 09:55

Kiszonki stają się coraz bardziej modne fot. shutterstock.com

- Obecnie kiszonki znów wracają do łask i stają się coraz popularniejsze. A to za sprawą ich właściwości zdrowotnych, których, prawdę mówiąc, nie da się przecenić - mówi Katarzyna Surowiec z firmy Ogródek Dziadunia, producenta przetworów z owoców i warzyw. O doskonałych właściwościach kiszonych produktów z pewnością nie trzeba nikomu przypominać. Choć ze względu na swój charakterystyczny smak, u niektórych osób mogą nie cieszyć się szczególną popularnością, to nie można im odmówić tego, że stanowią źródło wielu cennych dla organizmu składników.

W okresie zimowym, ogórki kiszone czy kapusta kiszona powinny znajdować się odpowiednio często w naszym codziennym menu.

- Kiszenie jest znane od wieków w polskiej kuchni. Stosowane było głównie jako sposób utrwalania żywności. Fermentowane produkty to najczęściej kefiry, jogurty lub warzywa, rzadziej owoce. Produkty użyte do kiszenia zyskują nowy smak, ale przede wszystkim można je przechowywać o wiele dłużej niż świeże. Obecnie kiszonki znów wracają do łask i stają się coraz bardziej modne. A to za sprawą ich właściwości zdrowotnych, których, prawdę mówiąc, nie da się przecenić. Zawartość kwasu mlekowego sprawia, że są nazywane "naturalnymi probiotykami" – podkreśla właścicielka firmy Ogródek Dziadunia.

Na czym polega ich dobroczynny wpływ? Bakterie fermentacyjne, dostając się do przewodu pokarmowego, konkurują ze szkodliwymi bakteriami o zasoby i zmniejszają ich zdolność do zasiedlania układu pokarmowego. Oddziałują również na komórki odpornościowe i wpływają na uwalnianie cytokin, substancji chemicznych, które mogą być pro- lub przeciwzapalne.

Produkty kiszone zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pośród nich znajduje się m.in. witamina K, która korzystnie wpływa na układ krążenia, gospodarkę wapniową organizmu a także na krzepnięcie krwi. Witamina A z kolei doskonale wpływa na wzrok czy też pracę tarczycy. Żelazo, to kolejny ze składników znajdujący się w kiszonkach. To istotny element pozwalający na budowanie hemoglobiny a także mioglobinę. W końcu cynk i magnez, które oprócz wpływu na zdrowie bardzo dobrze sprawdzają się przy problemach z nadmiernym wypadaniem włosów. Wpływają także na elastyczność skóry.

- Warzywa fermentowane, w odróżnieniu od jogurtów czy kefiru, mają także właściwości prebiotyczne. Prebiotyki są formą sfermentowanego włókna, na którym rozwijają się probiotyczne bakterie jelitowe. Dlatego spożywanie owoców i warzyw bogatych w prebiotyki pomaga wspierać środowisko przyjazne dla bakterii, które powinny zamieszkiwać zdrowe jelita. Diety bogate w prebiotyki wzmacniają uczucie sytości, a więc przyczyniają się do lepszego kontrolowania wagi ciała. Wynika to z faktu, że prebiotyki są bogate w błonnik, składnik bardzo cenny dla naszego organizmu i procesów trawienia - dodaje Katarzyna Surowiec.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.