Kapusta morska - nowe przyszłościowe warzywo?

Autor: www.sadyogrody.pl 21 września 2015 12:07

Kapusta morska - nowe przyszłościowe warzywo? Wybielone pędy i liście kapusty morskiej są najsmaczniejsze/ fot. shutterstock.com

Kapusta morska jest halofitem występującym wzdłuż piaszczystych wybrzeży Europy, nad Morzem Bałtyckim i Morzem Czarnym. Kapusta morska jako warzywo zdobyła dużą popularność na Wyspach Brytyjskich. Z uwagi na odporność na zasolenie oraz wysokie walory zarówno odżywcze, jak i smakowe uważana jest za przyszłościowe warzywo. 


Kapusta morska zwana inaczej jako modrak morski (Crambe maritima) należy do grupy mało znanych warzyw z rodziny Brassicaceae. Obecnie wzrasta zainteresowanie tym warzywem. Częścią jadalną tej rośliny są młode pędy i liście. Czy w warunkach klimatycznych możliwa jest uprawa tego gatunku?

Kapusta morska najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych. Preferuje gleby żyzne, lekkie, próchniczne z dodatkiem wapnia. Warzywo to nie jest wrażliwe na działanie silnych wiatrów. Młode liście i pędy kapusty powinny być bielone. Zabieg ten sprawia, iż są one smaczniejsze, a bardziej zielone liscie - posiadają gorzki smak.

Uprawną odmianą  cenioną ze względów smakowych jest - ‘Lily White’. Młode ogonki liściowe zbiera się przeważnie, gdy osiągną długość około 25 cm. Warzywo to należy spożywać bezpośrednio po zbiorze. Młode pędy i liście stanowią cenny składnik sałatek i surówek. Kapustę morską można przechowywać przez okres 2-3 dni (maksymalnie tydzień) w niskich temperaturach.

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI