Jedzenie kiszonek poprawia odporność



Gazeta Wyborcza - 14 stycznia 2019 10:12


Kiszonki wspomagają dobre bakterie zamieszkujące nasze jelita. Dzięki temu wzmacniają naszą zdolność do walki z chorobami. Poprawiają też trawienie i samopoczucie - podaje Gazeta Wyborcza.

- W naszej diecie powinno być mnóstwo warzyw. Zimą warto przypomnieć sobie o warzywach korzeniowych i kiszonkach. O tej porze roku są one skarbnicą cennych związków, także przeciwzapalnych. Zresztą bakterie, które „kiszą dla nas” kapustę czy buraki, są tak wartościowe, że nie powinniśmy ograniczać się do jedzenia kiszonek tylko zimą. To jedne z tych prozdrowotnych produktów, które na stałe powinny gościć w naszej diecie - czytamy w Gazecie Wyborczej.

Dobrej jakości kiszonki to źródło tzw. naturalnych probiotyków korzystnie oddziałujących na naszą naturalną mikrobiotę jelitową. Są nią przede wszystkim bakterie, grzyby, a także wirusy zamieszkujące nasze jelita, które nie są dla nas szkodliwe.

Wiadomo też, że same produkty poddane kiszeniu zachowują większość swoich wartości odżywczych, w tym choćby związki takie jak witamina C.

Więcej na ten temat w Gazecie Wyborczej.