Jedzenie czarnych porzeczek chroni przed cukrzycą

Autor: zdrowie.dziennik.pl za "Daily Mail" 29 stycznia 2016 12:57

Jedzenie czarnych porzeczek chroni przed cukrzycą Czarna porzeczka pobudza czynności wydzielnicze trzustki; fot. shutterstock.com

Czarne porzeczki są bogate w antyoksydanty, które słyną nie tylko z właściwości odmładzających. Dodatkowo regulują stężenie glukozy we krwi, więc zapobiegają cukrzycy - podaje zdrowie.dziennik.pl za "Daily Mail".

Czarna porzeczka pobudza czynności wydzielnicze trzustki. Znajdujące się w niej polifenole wpływają na wytwarzanie insuliny oraz szybsze przekształcanie proinsuliny w insulinę.Tym sam reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM