Japończycy wynaleźli cebulę, która nie powoduje łez podczas krojenia

Autor: www.freshplaza.com/www.sadyogrody.pl 10 kwietnia 2015 10:36

Japońska firma spożywcza wynalazła cebulę, która nie powoduje łez podczas krojenia. Przedstawiciele firmy House Foods, z Tokio, twierdzą, że udało im się ograniczyć drażniącą substancję, która odpowiada za pieczenie i łzy – podaje serwis freshplaza.com.

Japońskim naukowcom udało się wyhodować cebulę, która nie posiada enzymów powodujących łzawienie podczas krojenia bez utraty koloru, smaku ani zapachu.

Za swoje badania w procesach biochemicznych naukowcy z House Foods otrzymali Nagrodę Nobla w 2013 roku za osiągnięcia naukowe. 

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI