Jak wprowadzić zalecaną ilość warzyw i owoców do codziennego menu?

Autor: www.sadyogrody.pl 28 kwietnia 2017 16:51

Jak wprowadzić zalecaną ilość warzyw i owoców do codziennego menu? fot. shutterstock.com

- Zbilansowana dieta – zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu 5 posiłków dziennie, natomiast dla niemal co drugiej kobiety jest to również dieta bogata w warzywa i owoce. Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam to w nawyk? - mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z SGGW w Warszawie.

Menu na każdy dzień warto planować z wyprzedzeniem i uwzględnić rekomendowane 5 porcji warzyw i owoców. Łącznie powinniśmy ich spożywać min. 400 gram dziennie, najlepiej, by składały się one na 3 porcje warzyw i 2 owoców. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, który ma właściwości zbliżone do owoców lub warzyw, z których powstał.

Zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi warzywa powinny stanowić większość każdego spożywanego posiłku. Mogą stanowić dodatek do posiłku lub być jego głównym składnikiem. Można też sięgnąć po szklankę soku warzywnego. Niezależnie od formy, należy dbać o nawyk dołączania warzyw do każdego posiłku.

Zdaniem ekspertów warto dawać przykład i uczyć prawidłowych nawyków również dzieci, aby wyrobiły w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Możemy podawać dzieciom owoce czy warzywa w różnej formie, tak aby ich zaciekawić, nauczyć smaków. Ważne, aby warzywa lub owoce towarzyszyły każdemu posiłkowi. Jeśli nie mamy ich akurat pod ręka – z łatwością można je zamienić na szklankę soku, która idealnie zastępuje jedną z porcji warzyw i owoców każdego dnia.

Stowarzyszenie KUPS to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60 proc. soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70 proc. zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM