Jak odróżnić naturalny cydr od tego z koncentratu?

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 24 września 2015 11:04

Jak odróżnić naturalny cydr od tego z koncentratu? Polski cydr naturalny to tylko taki, który jest wyprodukowany ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego/ fot. shutterstock

Polski cydr naturalny to tylko taki, który jest wyprodukowany ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego. Jak polski konsument może odróżnić polski cydr naturalny od tego z koncentratu?

- Cydr pochodzący ze świeżych soków, podobnie zresztą jak same soki jabłkowe, które wszyscy znamy - ma inną barwę. Nie jest to barwa ciemno żółta, która jest symbolem utleniania się jabłka. Czyli zarówno po kolorze, a także po kwaskowo-słodkawym smaku typowym dla jabłka można łatwo wyczuć dobry, naturalny cydr - mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra, producenta m.in. Cydru Lubelskiego.

- Bardzo ważne jest, by ustawodawca pomagał konsumentom w uzyskaniu tej właściwej informacji czy jest to cydr wytworzony z naturalnych soków czy też drogą przemysłową. Informacja ta powinna być widoczna, obligatoryjna i czytelna dla konsumenta - dodaje.

Przedstawiciele branży już od pewnego czasu chcą doprowadzić do wprowadzenia do ustawy winiarskiej definicji polskiego cydru – czyli cydru naturalnego wytwarzanego wyłącznie ze świeżego soku z polskich jabłek, bez sztucznych dodatków - bo obawiają się, że wkrótce polski rynek zostanie zalany produktami cydropodobnymi.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI