Jabłka i zielone pomidory przeciwdziałają zanikowi mięśni

Autor: PAP 17 września 2015 11:04

Jabłka i zielone pomidory przeciwdziałają zanikowi mięśni Związki zawarte w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, przeciwdziałają zanikowi mięśni/ fot. shutterstock

Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli białko, które powoduje starzenie się mięśni, a tym samym ich osłabienie. Równocześnie badacze wykazali, że związki zawarte w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, niwelują działanie tego białka i przeciwdziałają zanikowi mięśni.

- Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie - powiedział dr Christopher Adams z Uniwersytetu w Iowa, autor badania opublikowanego na łamach "Journal of Biological Chemistry".

Naukowcy zbadali wpływ dwóch związków - pochodzący ze skórek jabłek kwas ursolowy i pozyskana z zielonych pomidorów tomatydyna. Specjaliści zbadali obie substancje pod kątem wpływu na masę mięśniową. Analizy wykazały, oba związki wpływały na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc. i wzrost siły mięśniowej o 30 proc.

Specjaliści zapowiadają dalsze badania. Sugerują, że obie substancje mogą stanowić naturalny sposób walki z zanikiem i osłabieniem mięśni. 

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI