Grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. Uwaga na zatrucia!

Autor: PAP 16 września 2015 09:52

Grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. Uwaga na zatrucia! Zaleca się, by zbierać tylko grzyby znane; fot. shutterstock.com

Powinno się zbierać tylko te grzyby, które znamy i co do których nie mamy wątpliwości - przypomniała mazowiecka Inspekcja Sanitarna i apeluje, by nie zbierać bardzo młodych grzybów, szczególnie blaszkowych. Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze i chore.

Podczas konferencji prasowej p.o. Kierownika Oddziału Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Marlena Skorupka-Dziedzic przypomniała, by nie zbierać młodych grzybów i nie ucinać samych kapeluszy, ponieważ zakończenie trzonu lub wykształcone cechy morfologiczne pomagają w odróżnieniu poszczególnych gatunków grzybów.

Nie należy również kierować się kolorem grzyba. "W zależności od tego, na jakim podłożu (rosną), jak dużo jest nasłonecznienia, grzyby mogą różnie wyglądać" - przekonywała. Nie powinno się również oceniać grzybów na podstawie smaku i zapachu. "Osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem sromotnikowym, mówiły nam, że smaczniejszego grzyba nie jadły - lekko orzechowy, migdałowy smak" - dodała Skorupka-Dziedzic.

Specjaliści przypominają, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Inspekcja Sanitarna zaleca, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy wątpliwości. Warto też korzystać z atlasów grzybów. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Szczególną ostrożność należy wykazać przy zbieraniu grzybów, których blaszki są białe, biało-kremowe i kremowe.

Zdaniem Skorupki-Dziedzic mimo suchego lata grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. "Muszą być odpowiednie warunki, czyli odpowiednia wilgotność i trochę wyższe temperatury, niż te, które do tej pory notowaliśmy w nocy" - zaznaczyła.

Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę, że powszechnych jest wiele nieprawdziwych opinii na temat zatruć grzybami. Nieprawdą jest np., że grzyby trujące są gorzkie i sinieją po przekrojeniu, a także, że wielokrotne gotowanie, smażenie, suszenie, moczenie lub marynowanie grzybów sprawia, że przestają być trujące.

Grzyby należy wykręcać z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Zebrane grzyby należy wkładać do łubianek i przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader lub toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Jeszcze w dniu zbioru grzyby należy oczyścić, obgotować i jak najszybciej przygotować z nich potrawę. Grzyby bardzo szybko się psują, więc po przyrządzeniu nie należy ich zbyt długo przechowywać.

Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie należy ich jeść w dużych ilościach i wieczorem. Małe dzieci, osoby starsze i chorzy powinny unikać spożywania grzybów.

Jeśli mamy wątpliwości, czy grzyby, które zebraliśmy są trujące czy jadalne, możemy skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Osoby, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach grzybów, ich budowie oraz zasadach rozpoznawania i zbierania grzybów kapeluszowych, mogą obejrzeć wystawę "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia" organizowaną w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie przy ul. Żelaznej 79. "Wystawa może być również wspaniałą, nietypową lekcją przyrody dla grup przedszkolnych i szkolnych" - zachęca rzeczniczka prasowa WSSE w Warszawie Joanna Narożniak.

Wstęp na wystawę jest wolny, będzie ona otwarta dla zwiedzających od 16 września do 2 października br. codziennie od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-14.30, a w soboty i niedziele w godz. 10.00-17.00. Wystawę organizuje WSSE w Warszawie we współpracy Lasami Państwowymi. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął Główny Inspektor Sanitarny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM