Grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. Uwaga na zatrucia!

Autor: PAP 16 września 2015 09:52

Grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. Uwaga na zatrucia! Zaleca się, by zbierać tylko grzyby znane; fot. shutterstock.com

Powinno się zbierać tylko te grzyby, które znamy i co do których nie mamy wątpliwości - przypomniała mazowiecka Inspekcja Sanitarna i apeluje, by nie zbierać bardzo młodych grzybów, szczególnie blaszkowych. Grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze i chore.

Podczas konferencji prasowej p.o. Kierownika Oddziału Promocji Zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Marlena Skorupka-Dziedzic przypomniała, by nie zbierać młodych grzybów i nie ucinać samych kapeluszy, ponieważ zakończenie trzonu lub wykształcone cechy morfologiczne pomagają w odróżnieniu poszczególnych gatunków grzybów.

Nie należy również kierować się kolorem grzyba. "W zależności od tego, na jakim podłożu (rosną), jak dużo jest nasłonecznienia, grzyby mogą różnie wyglądać" - przekonywała. Nie powinno się również oceniać grzybów na podstawie smaku i zapachu. "Osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem sromotnikowym, mówiły nam, że smaczniejszego grzyba nie jadły - lekko orzechowy, migdałowy smak" - dodała Skorupka-Dziedzic.

Specjaliści przypominają, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Inspekcja Sanitarna zaleca, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy wątpliwości. Warto też korzystać z atlasów grzybów. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Szczególną ostrożność należy wykazać przy zbieraniu grzybów, których blaszki są białe, biało-kremowe i kremowe.

Zdaniem Skorupki-Dziedzic mimo suchego lata grzyby w tym roku jeszcze się pojawią. "Muszą być odpowiednie warunki, czyli odpowiednia wilgotność i trochę wyższe temperatury, niż te, które do tej pory notowaliśmy w nocy" - zaznaczyła.

Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę, że powszechnych jest wiele nieprawdziwych opinii na temat zatruć grzybami. Nieprawdą jest np., że grzyby trujące są gorzkie i sinieją po przekrojeniu, a także, że wielokrotne gotowanie, smażenie, suszenie, moczenie lub marynowanie grzybów sprawia, że przestają być trujące.

Grzyby należy wykręcać z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Zebrane grzyby należy wkładać do łubianek i przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader lub toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Jeszcze w dniu zbioru grzyby należy oczyścić, obgotować i jak najszybciej przygotować z nich potrawę. Grzyby bardzo szybko się psują, więc po przyrządzeniu nie należy ich zbyt długo przechowywać.

Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie należy ich jeść w dużych ilościach i wieczorem. Małe dzieci, osoby starsze i chorzy powinny unikać spożywania grzybów.

Jeśli mamy wątpliwości, czy grzyby, które zebraliśmy są trujące czy jadalne, możemy skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Osoby, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach grzybów, ich budowie oraz zasadach rozpoznawania i zbierania grzybów kapeluszowych, mogą obejrzeć wystawę "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia" organizowaną w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie przy ul. Żelaznej 79. "Wystawa może być również wspaniałą, nietypową lekcją przyrody dla grup przedszkolnych i szkolnych" - zachęca rzeczniczka prasowa WSSE w Warszawie Joanna Narożniak.

Wstęp na wystawę jest wolny, będzie ona otwarta dla zwiedzających od 16 września do 2 października br. codziennie od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-14.30, a w soboty i niedziele w godz. 10.00-17.00. Wystawę organizuje WSSE w Warszawie we współpracy Lasami Państwowymi. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objął Główny Inspektor Sanitarny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.