Granaty pomagają zapobiegać chorobie Alzheimera

Autor: PAP 15 grudnia 2015 10:51

Granaty pomagają zapobiegać chorobie Alzheimera Polifenole zawarte w ekstrakcie z granatu pomagają zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera/ fot. shutterstock.com

Polifenole zawarte w ekstrakcie z granatu pomagają zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Najnowsze badania wskazują, że działanie to ekstrakt zawdzięcza urolitynom, związkom powstającym w wyniku rozkładu polifenoli przez bakterie jelitowe - podaje "ACS Chemical Neuroscience".

Choroba Alzheimera charakteryzuje się odkładaniem złogów beta-amyloidu w mózgu. Aby walczyć z tym zjawiskiem, należy posłużyć się związkiem, który byłby w stanie przeniknąć barierę krew-mózg (stanowi ją zwarta warstwa komórek zapobiegająca przedostawaniu się do mózgu szkodliwych substancji, wirusów i bakterii).

Dr Navindra Seeram z Uniwersytetu Rhode Island (USA) wyizolował z ekstraktu 21 związków, w większości polifenoli, które nie były w stanie przeniknąć bariery. Udało się to dopiero urolitynom, związkom powstającym, gdy bakterie jelitowe metabolizują ellagitaniny (rodzaj polifenoli).

Urolityny mają właściwości przeciwzapalne i chroniące układ nerwowy. Naukowcy zaobserwowali, że w warunkach laboratoryjnych związki te wpływały na zmniejszenie ilości odkładającego się beta-amyloidu. 

Kolejne badania wykazały, że urolityny zwiększały długość życia nicieni stanowiących model choroby Alzheimera. Niezbędne są jednak dalsze prace, by stwierdzić, czy związki te mogłyby pomóc zapobiegać lub leczyć chorobę Alzheimera u ludzi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI