Gorzki smak warzyw może zniechęcać do ich spożywania

Autor: PAP -Nauka w Polsce 19 listopada 2019 12:14

Gorzki smak warzyw może zniechęcać do ich spożywania fot. shutterstock.com

Gen odpowiadający za to, że niektóre związki odczuwamy jako gorzkie, może utrudniać niektórym osobom regularne włączanie warzyw do swojej diety - ogłosili naukowcy z University of Kentucky.

„Nasze geny naprawdę mają wpływ na to, jak postrzegamy smaki. A smaki są przecież kluczowym czynnikiem przy wyborze jedzenia - mówi dr Jennifer L. Smith, główna autorka badania. - Trudno więc przestrzegać zaleceń żywieniowych, jeśli coś ewidentnie nam nie smakuje”.

Jak tłumaczy badaczka, każdy człowiek dziedziczy dwie kopie związanego z odczuwaniem smaków genu o nazwie TAS2R38. Osoby, które odziedziczą dwie kopie wariantu AVI owego genu, nie są wrażliwe na gorzki smak niektórych substancji. Ci, którzy mają jedną kopię AVi a drugą PAV, odczuwają gorzki smak tych samych związków w stopniu umiarkowanym, natomiast ludzie noszący dwa warianty PAV, często zwani „superdegustatorami”, postrzegają dokładnie tę samą żywność jako wyjątkowo gorzką.

„Mówiąc +wyjątkowo gorzką+ mam na myśli ten poziom gorzkości, który naprawdę uprzykrza życie i jest nie do zniesienia - wyjaśnia dr Smith. - Osoby takie prawdopodobnie właśnie tak odczuwają smak np. brokułów, brukselki czy kapusty - jako wybitnie i nieznośnie gorzki. Mogą też negatywnie reagować na ciemną czekoladę, kawę i czasami piwo”.

Naukowcy z zespołu dr Smith przeanalizowali zebrane od blisko 200 osób (średnia wieku 52 lata, ponad 70 proc stanowiły kobiety) ankiety dotyczące częstotliwości spożywania różnych typów żywności. Stwierdzili, że osoby z dwiema kopiami PAV wspomnianego wyżej genu były ponad 2,5 razy bardziej niechętne jedzeniu warzyw niż pozostali uczestnicy badania. Co ważne, sposób przyrządzenia warzyw, czyli ilość dodanej soli, cukru czy tłuszczu, nie miał wpływu na odczucie goryczy i zmniejszenie lub zwiększenie chęci na ich zjedzenie.

„Pomyśleliśmy, że może dodatek cukru albo soli, czyli znanych wzmacniaczy smaku, zdoła zrównoważyć gorzki smak warzywnej potrawy, ale wcale tak nie było” - opowiada autorka pracy.

”Mamy nadzieję, że w kolejnych fazach naszego badania, wykorzystamy zgromadzone informacje genetyczne, aby dowiedzieć się, które warzywa są łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby dotknięte omawianą przypadłością oraz które przyprawy są w stanie ułatwić superdegustatorom spożywanie większej ilości jarzyn” - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.