Genetycznie zmieniony pomidor do szybkiej hodowli w mieście

Autor: PAP 30 grudnia 2019 08:42

Genetycznie zmieniony pomidor do szybkiej hodowli w mieście fot. pixabay.com

Zmiana trzech genów sprawiła, że na miniaturowym krzewie pomidora rosną setki owoców, które bardzo szybko dojrzewają. Dzięki temu - mówia naukowcy - nową odmianę można będzie uprawiać bez stosowania nawozów, na niewielkiej powierzchni, np. na dachu wieżowca.

Naukowcy z Cold Spring Harbor Laboratory pracują nad zmniejszaniem krzewów tak, aby mogły zmieścić się na małych przestrzeniach i jednocześnie dawać duży plon. W pierwszej kolejności zajęli się pomidorem. Swoje dokonanie opisali na łamach pisma "Nature Biotechnology".

Zmodyfikowana roślina mocno różni się od typowego krzewu tego gatunku. Nieduże pomidorki tłoczą się na niej, rosnąc na krótkich gałęziach odchodzących od miniaturowej łodygi. Transgeniczny pomidor może się pochwalić jeszcze jedną różnicą - bardzo szybko można z niego zebrać dojrzałe owoce.

"Mają doskonały kształt, małe rozmiary, dobrze smakują, choć to zależy też od upodobań" - o roślinie opowiada jej twórca, prof. Zach Lippman.

Co zdaniem badaczy jednak najważniejsze, uprawa takiego pomidora sprzyjałaby środowisku. "Praca ta pokazuje, jak możemy uzyskiwać zbiory bez niszczenia dużych połaci ziemi, czy stosowania dużych ilości nawozów, które potem spływają do rzek. Oto jedno z podejść do żywienia ludzi - lokalnego i przy obniżonej produkcji dwutlenku węgla" - tłumaczy badacz.

Naukowcy przywołują tutaj szacunki Panel on Climate Change (IPCC), według których ponad pół miliarda ludzi żyje obecnie na terenach zniszczonych wylesieniem. Nowy pomidor dobrze czułby się nawet w miejskich uprawach - w przystosowanych do tego magazynach czy kontenerach. Rośliną zainteresowali się już także naukowcy z NASA.

Aby uzyskać nową odmianę pomidora, naukowcy zmienili trzy geny. Po modyfikacji dwóch z nich, roślina wcześniej przestaje rosnąć i szybciej zakwita. Kolejny zmieniony gen kontroluje długość łodygi. Przy pracach nad nowym pomidorem konieczny był złoty środek - uzyskanie odpowiedniej wielkości krzewu przy zachowaniu dobrego smaku.

Badacze udoskonalają jeszcze swoją metodę i mają nadzieję, że w podobny sposób uda się zmniejszyć inne rośliny, np. kiwi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.