FAO: Około 14 proc. żywności jest marnowane między producentem a sklepem

Autor: PAP 15 października 2019 12:15

FAO: Około 14 proc. żywności jest marnowane między producentem a sklepem fot. shutterstock

Około 14 proc. żywności wyprodukowanej na świecie zostaje zmarnowane między producentem a sklepem - poinformowała w poniedziałek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

FAO wezwała do działania, aby w ramach ochrony środowiska nie dopuszczać do takich strat i podkreśliła, że konieczność zmniejszenia strat żywności jest "ściśle wpisana w agendę zrównoważonego rozwoju 2030".

Zmniejszenie o połowę globalnej wielkości marnotrawienia żywności na mieszkańca do 2030 roku i zmniejszenie strat żywności wzdłuż linii produkcyjnych, to główne cele programu zrównoważonego rozwoju ONZ - przypomniał nowy dyrektor generalny FAO Qu Dongyu w preambule raportu, który opublikowano na dwa dni przed przypadającym w najbliższą środę Światowym Dniem Żywności.

Według danych FAO dokładnie 13,8 proc. wartości dodanej światowej produkcji żywności traci się między zbiorami a sprzedażą detaliczną.

"Dokonaliśmy oszacowania wartości. (...) Oznacza to, że istnieją produkty rolne za 400 mld dolarów, które nie osiągają etapu konsumpcji" - powiedziała AFP Carola Fabi, statystyk w centrali FAO w Rzymie.

Odsetek ten różni się znacznie w zależności od regionu świata i rodziny produktów spożywczych. W Australii i Nowej Zelandii wynosi on 5,8 proc., a w Azji Środkowej i Azji Południowej - 20,7 proc. W Europie i Ameryce Północnej straty przekraczają 15 proc.

Przy podziale na łatwiej psujące się owoce i warzywa oraz na rośliny strączkowe i zboża, zmarnowaniu ulega odpowiednio 22 i 9 proc.

"Stwierdzono, że straty te są większe na poziomie producentów, u których mają miejsce zbiory i ubój" - powiedziała Fabi. Wyjaśniła, że "istnieje ogromny problem z przechowywaniem w gospodarstwach".

Ekspertka wspomniała o krajach subsaharyjskich, w których nadwyżki gromadzone w gospodarstwie, tradycyjnymi metodami w drewnianych silosach, są narażone na mikroorganizmy, owady i gryzonie, a więc na "warunki, które sprawiają, że magazynowanie przynosi ogromne straty".

Środki redukcji strat "wiążą się z kosztami ekonomicznymi (na infrastrukturę, sprzęt) lub kosztami środowiskowymi, jeżeli jest to wyższe zużycie energii na potrzeby chłodzenia lub transportu" - powiedziała Fabi, podkreślając potrzebę dobrej analizy kosztów w stosunku do zysków, aby zapewnić, że "dodatkowy koszt lepszej ochrony żywności zrekompensuje straty".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

Z INNEJ SKRZYNKI

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.