Ekspert: Kukurydza ma szereg zastosowań w przemyśle spożywczym

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 22 listopada 2016 14:03

Ekspert: Kukurydza ma szereg zastosowań w przemyśle spożywczym fot. shutterstock.com

- W USA każdego roku 34-35 mln ton kukurydzy przerabiane jest na produkty spożywcze. To ok. 10 procent całości produkcji, a pamiętajmy, że USA to potentat kukurydziany - mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

Prof. Michalski podkreśla, że kukurydza ma szereg zastosowań w przemyśle spożywczym.

- To m.in. przemiał ziarna na pasze i mąki do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukty dla przemysłu spożywczego, słodowniczego i innych zastosowań pozaspożywczych. Produkty przemiału to np. mąka kukurydziana do produkcji chleba, herbatników, makaronu, kasz dla przemysłu browarniczego. Browary nie chwalą się, że mają kukurydzę, ale każdy sypie jej ile się da, bo jest znaczne obniżenie kosztów produkcji piwa, które nie pogarsza jego jakości - dodaje.

Według szacunków Polskiego Związku Producentów Kukurydzy tegoroczne zbiory wyniosą 3,6 mln ton wobec szacunków IERiGŻ na poziomie 3,9 mln ton.

- Niedawno mieliśmy zbiory rzędu 500 tys. ton. Dzisiaj te blisko 4 mln ton to znacząca ilość dla produkcji zbożowej. Jeśli przyjmiemy, że całkowita produkcja zbóż łącznie oscyluje w granicach 30 mln ton to 4 mln jest niezłym wynikiem. To spory udział, a w dodatku bufor, który powoduje, że wahnięcia in minus w produkcji zbożowej mogą być zbuforowane przez kukurydzę i odwrotnie. Na szczęście cykl rozwojowy kukurydzy jest inny niż zbóż, przez co potrafi nam to dobrze uzupełnić. Dla rolnictwa ważne jest żeby zbiory były wierne, stabilne. Jeśli ktoś celuje w najwyższe plony to czasami może się niemile zaskoczyć - dodał.

 

Więcej w serwisie www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM